ÍRÓK

Akiknek könyvét vagy könyveit a Könyvmolyok már értékelték.

csütörtök, szeptember 18, 2008

Anita Diamant

Bejegyezte: Borostyán |

1951 június 27-én született. Gyermekkorát Newarkban (New Jersey) töltötte, 12 éves korában pedig Denverbe (Kolorádó) költöztek. 2 évig a Boulder Colorado Egyetemre járt, de tanulmányait nem itt fejezte be. Átjelentkezett a St. Lous-i Washington Egyetemre, ahol 1973-ban kézhez kapott egy középfokú irodalmi baccalaureus-diplomát (vagyis be nem fejezett felsőfokú képzés, az illetőnek még 1–2 évet tanulnia kell majd valamelyik felsőoktatási intézményben). Diamant továbbtanult így 1975-ben irodalmi mester diplomát kapott a Binghamtoni Egyetemen.


Miután végzett Bostonba költözött ahol szabadúszó újságíróként dolgozott. Olyan újságoknak írt, mint a Boston Phoenix, a Boston Globe és a Boston Magazine. Később belevágott a régionális és a nemzeti médiába is, cikkei jelentek meg a New England Monthlyban, a Yankeeben, a Selfben, a Parentingben, a Parentsben, a McCallsban és a Ms-ben.


Témái széleskörűek voltak, prominens emberek életéről készített beszámolókat máskor meg arról írt milyen anyának lenni.


1985-től kezdve rátért a zsidó témákra is, cikkeket írt a korabeli zsidó hit gyakorlásról és a zsidó közösségekről, melyek a Reform Judaism, a Hadassah és a jewishfamily.com magazinokban jelentek meg.


Hat kiskönyvet jelentetett meg a zsidó életről, melyek szorosan követték saját zsidó életének röppályáját, így kezdődött az egész a The New Jewish Wedding-gel.


1997-ben jelent meg első kitalált történeten alapuló regénye a Vörös sátor. A regény, amely az Ótestamentum Teremtéstörténetének 34. fejezetén alapul, a kezdeti kiadási kudarcok és a keménykötésű verzió szolid bevételei után a papírkötéses kiadás világsiker lett. Több mint 25 országban jelent meg.














Egyszer egy interjúban megjegyezte: „A fikcióval az a baj, hogy sosem tudhatod hol ér véget. Minden írás egy tanulási folyamat. Én azt tanultam, hogy vágni kell és vágni kell és megint csak vágni kell. A Good Harbourben rengeteg résznek kellett meghalnia, és sok időbe telt mire hozzászoktam a gondolathoz.”

Legutóbbi könyvét, a Good Harbourt négy évig írta.

Kedvenc könyvei között megtalálható zsidó vallásról szóló könyv, szakácskönyv és a Mary Poppins is.

Jelenleg is Bostonban él férjével és lányával.

Eddigi munkássága:

The New Jewish Wedding
The New Jewish Baby Book
A vörös sátor (The Red Tent, a novel)
kiadó: Athenaeum
Szajhák és boszorkányok (The Last Days of Dogtown, a novel)
kiadó: Athenaeum
Saying Kaddish: How to Care for the Dying, Bury the Dead, and Comfort the Bereaved
Pitching My Tent: On Marriage, Motherhood, Friendship, and Other Leaps of Faith (essays)
Living a Jewish Life
How to be a Jewish Parent
Good Harbor, a novel
Choosing a Jewish Life: A handbook for people converting to Judaism, and for their families and friends
Bible Baby Names

Linkek: