ÍRÓK

Akiknek könyvét vagy könyveit a Könyvmolyok már értékelték.

csütörtök, szeptember 18, 2008

Cecelia Ahern

Bejegyezte: Borostyán |

Az ír, fiatal írónő 1981 szeptember 30-án született, Dublinban. Apja Bertie Ahern, volt miniszterelnök. Nagybátyja Noel Ahern is politikus. Georgina nevű nővére 2 évvel idősebb nála, az ő férje Nicky Byrne, Westlife együttes tag.

2000-ben Cecelia (vagyis Ces) is együttestag volt egy Shimma nevű formációban, amely harmadik helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztivál ír nemzeti nevező versenyén. (Tehát nem ők utaztak ki).
Felsőfokú tanulmányait a Dublini Griffith Főiskolán végezte el, újságíró és média kommunikáció szakon.

2002-ben Ceceia röpke 3 hónap alatt megírta élete első regényét: Ui: Szeretlek címmel, amely Írországban 19 hétig vezette a sikerlistákat. De előkelő helyezéseket ért el Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban is. Több mint 40 országban adták ki. Richard LaGravenese rendezésében a tavalyi évben sikeres film is készült belőle Hilary Swank és Gerard Butler főszereplésével.

Második könyve: Ahol a szivárvány véget ér, szintén első lett Írországban és az Egyesült Királyságban, 2005-ben Németországban pedig elnyerte érte a CORINE díjat is.
Harmadik könyvének jogaiért (Bárcsak láthatnál) dúló versenyben a Disney került ki győztesen, kerek 1 millió dollárt fizetett érte. A tervek szerint Hugh Jackmen játszik majd benne, műfaját tekintve pedig musical lesz.
















Mindamellett, hogy novellákat ír, közreműködött már számos szöveggyűjtemény és elbeszélés megalkotásában, segély rendezvényeken vesz részt és az ABC televíziónál produceri és írói munkákat lát el a Samantha Who? című komédia sorozatban, melyben a Rém rendes családból megismert Christina Applegate a főszereplő, aki a legutóbbi Golden Globe alkalmával jelölést kapott szerepéért, a sorozat maga pedig elnyerte a People's Choice Awards legjobb komédia sorozatnak járó díját.



(Már volt szerencsém pár rész megtekintéséhez és meg kell mondanom igazán csajos, vicces és kedves kis 25 perces részekből álló sorozat kerekedett belőle. A történet szerint Samantha (Applegate) egy baleset következtében rövid időre kómába esik. Miután magához tér nem emlékszik senkire és semmire, még saját magára sem. Szülei és “barátai” segítenek neki, hogy emlékezzen, de minél többet tud meg magáról annál jobban kiakad, mert:
1) Utálta mindenki, rossz főnök volt és rossz barát 2) Rosszindulatú törtető, csal és hazudik, 3) Alig vannak barátai 4) A szüleivel évek óta szinte alig beszélt, 5) A barátjának is már elege volt és otthagyta 5) Kitiltották egy hoki stadionból, távolságtartási végzés van ellene, mindig elbőgi magát ha egy bizonyos számot meghall, klausztrofóbiás de erre csak a liftben jön rá amikor már nem tud kiszállni…. És még sorolhatnám a talányokat. Nagy lépésre határozza el magát: Ő jó akar lenni, de ez keményebb dió mint gondolta. Remélhetőleg hozzánk is elér a sorozat egyszer – a szerk.)



Eddigi munkássága:

Ui: Szeretlek (PS, I Love You)
(2004) kiadó: Tericum
Ahol a szivárvány véget ér (Where Rainbows End)
(2004) kiadó: Athenaeum 2000
Bárcsak láthatnál (If You Could See Me Now)
(2005) kiadó: Athenaeum 2000
A Place Called Here (2006)
Thanks for the Memories (2008)
The Gift (2009)

Elbeszélések:

24 Minutes in "Moments", (2004)
Next Stop: Table For Two in "Short and Sweet", (2005)
The Calling in "Irish Girls Are Back In Town", (2005) (with Patricia Scanlan, Gemma O'Connor and Sarah Webb)
Mrs. Whippy (2006)
The End in "Girls' Night In / Ladies' Night", (2006) (with Wendy Holden, Freya North, Cathy Kelly, ...)

Linkek


Cecelia Ahern Hivatalos Honlapja
Written In The Night – rajongói honlap
Az “A place called here-hez fűződő játék