ÍRÓK

Akiknek könyvét vagy könyveit a Könyvmolyok már értékelték.

szerda, november 05, 2008

Stephenie Meyer

Bejegyezte: Borostyán |

Stephenie Morgan Meyer 1973 december 24-én született Hartfordban, Connecticutban. Szülei Stephen és Candy Morgan. Keresztnevét édesapja után kapta, persze lányosítva. Öt testvére van: Seth (aki az írónő honlapját szerkeszti), Emily, Jacob, Paul és Heidi. Gyermekkorukat Phoenixben, Arizonában töltötték. Itt ismerkedett meg férjével is (akinek beceneve "Pancho") és 1994-ben össze is házasodtak. Stephenie egy évvel később sikeresen befejezte a Brigham Young Egyetem, angol szakát.

Három fiú gyermekük született: Gabe, Seth és Eli. Meyer mormon vallású, tagja az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nevű közösségnek. (Ha valakit bővebben érdekel ez a vallás akkor látogasson el ide vagy ide).

Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan 2003 június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. Szinte minden napját a számítógép előtt töltötte és írt. Éjjeli szekrényére jegyzetfüzetet és ceruzát készített ki. Amikor éjjel vagy reggel felébredt és álmában olyan dolgot látott ami a könyv hasznára válhat, akkor rögtön leírta. Azelőtt soha nem írt semmit, de onnantól, hogy papírra vetette a 13-as fejezetet, csupán három hónapjába telt, míg elkészült a teljes könyvvel, és neki kezdett az Epilógusok írásának is. Rengeteget készített belőlük így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a történetnek még koránt sincs vége.

Mikor elkészült, megmutatta húgának, Emilynek. Miután elolvasta azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, akik vagy figyelemre sem méltatták vagy sajnálkozó levélben közölték vele, hogy könyve nem vág a profiljukba. Ekkor majdnem feladta, de még tett egy kísérletet: feliratkozott a WritersMarket.com-ra, ahol kikeresett több kisebb kiadót és Irodalmi Ügynökséget. (Ezeket az ügynökségeket úgy kell elképzelni, mint mondjuk az ingatlan piacon. Az ügynök azon munkálkodik, hogy az adott terméket minél több helyen bemutassa szakértő véleményével, és az ajánlati árakat is feljebb nyomja - a szerk.) 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House (az egyik legjobb ügynökség és ha valakit érdekel magyar képviselete is van ;-) - a szerk) levélben kérte meg küldje el az első három fejezetet nekik. Aztán kérték küldje el az egész könyvet, mert esetleg érdekelné őket. Egy hónap múlva a Writers House egyik munkatársa, Jodi Reamer felhívta telefonon és közölte vele, hogy szívesen elvállalná az ügynöki munkát. Két hétig dolgoztak még a könyvön, hogy olyan formába hozzák, ami elnyerheti a kiadók tetszését. Először is a címet kellett megváltoztatni. Eredetileg Forks volt a könyv címe, de ezt nem találták elég jónak, így az Alkonyatot választották helyette. Miután végeztek a munkával 9 kiadónak küldték el a könyvet és vártak. Nem kellett sokáig várakozniuk, a Little, Brown and Company Kiadó egyik vezetője egy Belföldi repülőút alatt olvasta végig a könyvet és Hálaadás napját követő másnap már elő is állt egy csábító ajánlattal, melyben 750 000 USD értékben le is szerződtek vele további három részt is megrendelve. Ekkor már hat hónap telt el a sorsfordító álom óta.

A Breaking Dawn megjelenését hatalmas várakozás előzte meg, országos megjelenési bulikat tartottak és/vagy már órákkal a könyvesboltok nyitása előtt letáboroztak, hogy az elsők között vehessék át a negyedik részt. Csak az első napon 1,3 millió darabot adtak el. Mind a négy könyv hetekig szerepelt a The New York Times ifjúsági irodalom toplistáján.

Az Alkonyatban játszódó történet, mely a főhősnő Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, nem mindennapi módon újra meg szerette volna írni, de ezúttal Edward szemén keresztül. Ennek a címe Midnight Sun lett "volna". Nem tudni pontosan meg fog-e jelenni a könyv, ugyani idén 2008 augusztusában hatalmas botrány kavart a tény, hogy a félig kész könyvet egy ismerőse kiszivárogtatta és feltöltötték azt az internetre. Stepheni Meyer nyilatkozatában kijelentette, hogy mélységesen csalódott, és egyelőre abba hagyja az írást, és inkább a családjával tölt el több időt. Az első, elkészült 12 fejezetet ő maga is feltette honlapjára, és elnézést kért a rajongóktól, hogy csupán a nyers formát olvashatják, és nem a végleges, igényesebb változatot.

Hogy lesz-e az Alkonyat sorozatnak folytatása? Nem tudni, Meyer erről azt nyilatkozta, hogy úgy érzi Edward és Bella története véget ért, de nem volt egyértelmű a társszereplőkkel kapcsolatban.

2008 év elején jelent meg A Burok című könyve (itthon 2008 vége), mely már a felnőtteknek íródott és az eddigiektől eltérően Sci-fi történet. Már születőben van ennek is egy folytatása, de eddig még nem biztos, hogy megjelenik. Ennek a Lélek címet adta egyelőre.

Az Alkonyatból filmet is forgattak. A jogokat 2007 elején vásárolta meg a Summit Entertainment, 2008 év elején kezdték meg a forgatást, a bemutató pedig 2008. november 21-én lesz az Egyesült Államokban. Az amerikai Music Television teljes mellbedobással támogatja a filmet és a mbemutatóját. A tömeghisztériát nagyon jól mutatja az, hogy a színészeket már a forgatás alatt rendszeresen követték a rajongók, az első rövid jelenet bemutatójának egy szavát sem lehetett érteni az állandó sikoltozás miatt. A filmet többnyire Oregon államban forgatták, nem az "eredeti" helyszíneken. Ha minden igaz 2010-re jön a második rész adaptációja is.


Érdekességek:

  • Stephenie Meyer kedvenc együttesei: Muse, Blue October, Coldplay és a Linkin Park. Honlapjána meghallgathatóak azok a számok is, amelyeket előszeretettel hallgatott a könyvek megírása közben.
  • Stephenie Meyer honlapján - melyet öccse Seth Morgan szerkeszt - olyan extrák találhatóak, mint például a könyvekből kivágott részek, vagy az utólag érdekesség képen megkomponált jelenetek párbeszédek. (Például telefon beszélgetések, melyet a könyvben csak az egyik fél oldaláról ismerhettünk meg, megismerhetjük a másik félét is).
  • Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a google-ön, hogy melyik város az Egyesült Államok legesősebb területe.
  • Edward nevét úgy választotta ki, hogy klasszikus regényekben keresgélt olyan elnevezések után, amelyeket régen a romantikus érzelmekkel kötöttek össze, mára azonban kimentek a divatból.
  • Bella nevére sokkal tovább tartott rátalálni. Akárhány nevet is talált ki egyiket sem találta elég jónak, így végül azt a nevet választotta, amelyet egy esetleges kislány születésére tartogatott: Isabella.
  • Más nevek: Rosalie eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald, de végül úgy találta, hogy az előbbi nevek jobban illenek hozzájuk így átírta őket. A folytatások írása közben azonban többször is megesett, hogy Carolt vagy Ront írt, totál megzavarva ezzel a kiadót néha.

Eddigi munkássága:

Alkonyat (Twilight) - 2005 Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Újhold (New Moon) - 2006
Eclipse - 2007
Pokoli báléjszakák (Prom nights from Hell) - 2007 (Rövid történetek, társírók: Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, Lauren Myracle) Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (június 06-án jelenik meg)
A burok (The Host) - 2008 Kiadó: Agave
Breaking Dawn - 2008
The Twilight Saga: The Official Guide - 2008








10 megjegyzés:

Tara Nima írta...

ez nagyon jó volt, köszi, hogy feltetted.

Borostyán írta...

Nincs mit! ;-)

Amadea írta...

Nagyon tetszett:)
Egyébként Anne Rice-szal is hasonlóan történt a dolog, egyszer azt álmodta, hogy kislánya meghal egy vérképzőszervi rendellenességben, szegénynél később leukémiát diagsznosztizáltak. Michelle halála után pedig Rice három hét alatt megírta az Interjú a vámpírral-t.

Amadea írta...

Bocsi, lemaradt:
El nem tudtam volna képzelni, hogy mormon vallású...

Borostyán írta...

Én is nagyon meglepődtem a vallásán. :) Anne Ricetól még nem olvastam semmit (megint kikapok érzem :P) de az Interjú a vámpírral filmet láttam. Az tetszett, de a Holtak királynője már nem annyira, így kicsit tartozkodóan pislogok mindig a könyveire a könyvtárban.

Amadea írta...

Hát Borostyán, nekem is vannak olyan könyvei, amik nem tetszettek, pl. az Interjú vagy A kárhozottak királynője, de a Lestat, a vámpír, a Pandora, és A Mayfair-boszorkányok élete - sorozat szerintem nagyon jó.

Borostyán írta...

Szóval az Interjú... könyvben nem is olyan jó?

Krigin Tájrun írta...

szia, nagyon jó az oldalad. Egy észrevételem lenne. 2010-re a 3. adaptáció jön az Eclipse. Tavaly volt a New Moon. :)

Sallay Kíra írta...

Imádom Meyert! A burok című könyve a kedvencem. És szeretnék kérdezni valamit... ha itt lehet ilyet. Nem tudom, nem vagyok itt jártas.( Bár mostanában egyre többször lyukadok ki ide.) Szóval... nem tudnátok adni egy címet, amire lehetne írni Stephnek? Email vagy postai cím... mindegy. De nekem annyira sokat jelentene kifejezni a köszönetet érte. Megnyugodna a lelkem, azt hiszem... Mert szinte beleszerettem a könyvébe. És állandóan sírok rajta. Szóval, ha tudnátok akkor leírnátok? Vagy nem tudom... Köszi előre is. És bocsi, ha ezt itt nem szabad...:)

Borostyán írta...

Szia Kíra!

Sajnos ebben nem tudunk neked segíteni, de azt olvastam, hogy nem nagyon válaszol a rajongóknak mert rengeteg dolga van. A Myspace oldalát is törölte, mert úgy döntött, hogy inkább ne legyen mint várjanak a válaszokra a rajongók.