ÍRÓK

Akiknek könyvét vagy könyveit a Könyvmolyok már értékelték.

kedd, június 02, 2009

Murakami Haruki

Bejegyezte: Borostyán |


1949 január 2-án született Kyotoban, az ottani „babyboom” idején (a korszak, ami a mi Ratkó korszakos születéseinkhez hasonlatos). Apja egy buddhista szerzetes fia, anyja pedig egy osakai kereskedő lánya volt. Mindketten japán irodalmat tanítottak. Már kiskora óta nagy benyomást tettek rá a nyugati művészetek. Különösen a zene és az irodalom terén. Előszeretettel olvasott Kurt Vonnegut és Richard Brautigan könyveket. Japán írótársaitól külön lapon szokták emlegetni, mint a keleti írót, aki nyugati módon ír.



Murakami Tokyoban járt egyetemre, ahol drámatagozatra járt és megismerkedett későbbi feleségével. Élete első munkája egy hanglemez boltban volt, (itt dolgozott későbbi könyvbéli hőse Toru Watanabe is, a Norvég erdő című könyvben). Röviddel tanulmányai befejezése előtt feleségével együtt megnyitotta „Peter Cat” nevű kávézóját, ami esténként Jazz bárként működött. 1974-től 1981-ig üzemelt. Murakami buzgó marathóni futó, és triatlonista, pedig csak 33 éves korában kezdett futni.



Első regényét 29 évesen írta Hear the Wind Sing címmel, amikor is égető vágyat érzett, hogy írjon miután megnézett egy baseball meccset. Hónapokig dolgozott a könyvön, majd elküldte az egyetlen olyan irodalmi pályázatra, amiről tudta, hogy ilyen volumenű írásokkal foglalkozik. A könyvet elfogadták ő pedig első díjat nyert vele. Ezen felbuzdulva továbbírt. Egy évvel később kiadták a folytatást Pinball 1973 címmel. 1982-ben megjelent a harmadik rész is Birkakergető nagy kaland (A Wild Sheep Chase) címmel, amiről már a kritikusok is elismerően nyilatkoztak. Murakami saját maga első két regényét gyengének titulálta, és nem igazán vágyott rá, hogy lefordítsák őket angol nyelvre. A Birkakergető nagy kalandról azonban így nyilatkozott:



„Ez volt az első olyan könyv, aminek írása közben átélhettem egy történet elmesélésének csodáját. Ha egy jó történetet olvasol, egyszerűen csak tovább olvasod. Ha egy jó történetet írok, egyszerűen csak tovább írok.”



1986-ban elhagyta Japánt, beutazta Európát végül az Egyesült Államokban telepedett le. 1995-ben miután befejezte a Wind-Up Bird Chronicle-t visszatért Japánba, ahol éppen káosz uralkodott. Akkor történt a Kobei földrengés, amiben 6434 ember veszítette életét. Ezután nem sokkal történt a hírhedt Tokyoi metróban történt gáztámadás. Ettől fogva regényeit jobban áthatja a kollektív trauma.




Könyveit 40 nyelven adták ki világszerte.

2006-ban hatodikként megkapta a cseh Kaffka díjat a Kaffka a tengerparton című könyvéért.


2007-ben a francia Liége-i Egyetem megválasztotta tiszteletbeli doktorává



2008-ban az amerikai Princeton Egyetem is megválasztotta tiszteletbeli doktorává.



2009 januárjában elnyerte a Jeruzsálemi Irodalmi Díjat.




Jelenleg Tokyoban él.



Regényei:



Hear the Wind Sing (Kadze no uta o kike, 1979)


Pinball 1973 (1973-nen no pinbóru, 1980)

Birkakergető nagy kaland (Hicudzsi o meguru bóken, A Wild Sheep Chase, 1982) Kiadó: Geopen

Világvége és a keményre főtt csodaország (Szekai no ovari to hádoboirudo vandárando, Hard-Boiled Wonderland and the End of the World, 1985) Kiadó: Geopen

Norvég Erdő
(Noruvei no mori,
Norwegien Wood, 1987) Kiadó: Geopen

Dance Dance Dance (Danszu danszu danszu,
1988)

A határtól délre, a naptól nyugatra (Kokkjó no minami, taijó no nisi, South of the Border, West of the Sun, 1192) Kiadó: Geopen

The Wind-Up Bird Chronicle (Nedzsimaki-dori kuronikuru 1992-1995)



Szputnyik szívecském! [misztikus történet a szerelem hatalmáról] (Szupútoniku no koibito, Sputnik Sweetheart 1999) Kiadó: Geopen

Kafka a tengerparton (Umibe no Kafuka, Kafka ont he Shore, 2002)



After Dark (Afutá Dáku, 2004)