ÍRÓK

Akiknek könyvét vagy könyveit a Könyvmolyok már értékelték.

hétfő, október 13, 2008

David Sedaris

Bejegyezte: Borostyán |

David Sedaris 1956 december 26-án született Binghamtonban, New York államban. Öt testvére van, rajta kívül még Amy nevű húga vált ismertté, aki hozzá hasonlóan komikus szerepekben tűnik fel. Apjuk munkája miatt gyermekkorukban Észak Karolinába költöztek. 1977-ben otthagyta a Kent Állami Egyetemet. 1983-ban Chicagoba költözött, ahol 1987-ben siekresen elvégezte a Chicagoi Művészeti Egyetemet. Ezután több helyen is dolgozott, Raleighben, Chicagoban és New York városában, de Chicago volt az a hely ahol felfedezte őt egy rádiós műsorvezető – Ira Gllass - mialatt saját naplóbejegyzéseit olvasta fel komikus formában. Ira felkérte, hogy vegyen részt egy helyi heti műsorban, melynek címe The Wild Room volt.

1992 december 23-án debütált Napló Mikulás-országból című esszéjével, amelyben elmeséli krampusz kalandjait a Macy’s áruházban. A hallgatók imádták. A Napló-Mikulás ország filmjogait megvásárota a Touchstone Pictures, illetve a Little, Brown & Company-val aláírt egy két könyvre szóló szerződést. 1994-ben megjelent rövid történeteit tartalmazó első könyve Barrel Fever címmel. 1995-ben Ira felkérte egy másik rádiós műsor állandó munkatárásul. Továbbra is írt esszéket az Esquire és a The New Yorker részére. 1997-ben megjelent második esszéket tartalmazó könyve Naked címmel. 2000-ben kiadták harmadik könyvét is a Me Talk Pretty One Day-t, amelyért neki ítélték a 2001-es Thurber Prize for American Humor díjat és a Time magazin megválasztotta az év komikusának. Ennek a könyvnek is megvették a filmes jogait, már meg is kezdték a felkészülést, amikor Sedaris visszamondta a megállapodást miután Amy nevű húga egy beszélgetésben elmondta aggályait családjuk ábrázolását illetően. A visszalépést elég jól fogadták nem származott belőle jogi bonyodalom.

2004-ben jelent meg a Dress your family in Corduroy and Denim cmű következő regénye, amely egyből a The New York Times első helyén landolt. A könyv felolvasásából készült hangoskönyvet Grammy díjra jelölték a legjobb felolvasott album kategóriában és a legjobb humoros album kategóriában a Live from Carnegie Hall című felvételéért.

2007-ben jelent meg legutóbbi írása When you are engulfed in flames címmel.

Felváltva él Londonban és Franciaországban élettársával Hugh Hamrickkel.

Eddigi munkássága:

Barrel Fever (1994)
Naked (1997)
Karácsony jéggel (Holidays on Ice 1997) kiadó: Konkrét Könyvek
Me Talk Pretty One Day (2000)
Dress Your Family in Corduroy and Denim (2004)
Children Playing Before a Statue of Hercules (editor, 2005)
When You Are Engulfed in Flames (2008)


Linkek:

A The New Yorkerben megjelent írásai